NCTA-2014-8213-G családi kapcsolatok újjáépítésének segítése

Jelenleg futó programunk alapját képezi a már 2013 augusztusában elindított, a norvég civil alap keretein belül megvalósuló 6 hónapos kisprojektünk. Működési elvünk alapját már akkor is a valós igényeken alapuló segítésnyújtás képezte és az, hogy hozzásegítsük a fogvatartott családjaikat az újrakezdés lehetőségéhez. A Heves Megyei Büntetés- végrehajtási Intézettel sikeres együttműködés jött létre és ennek folytatását tűztük ki célul, mikor programunkat továbbgondoltuk Míg két évvel ezelőtt 5 kiválasztott büntetését töltő édesanya és családja került bevonásra, jelenleg már 15 fogvatartott nővel és családjával dolgozunk együtt. Elsődleges célcsoportunk az a több mint 60 kiskorú gyermek, akik gyakran szülői modell nélkül, csonka családban kényszerülnek felnőni. A 15 család, három megye 14 településén él.

A családokkal párhuzamosan dolgozunk. A fogvatartott édesanyák meseterápiás foglalkozásokon és szociális készségeket fejlesztő tréningen vesznek részt. Emellett pszichológus segítségével egyéni tanácsadás keretében dolgozzák fel élményeiket. Családtagjaikat a családmentorok rendszeresen látogatják. a látogatások alkalmával a személyes problémákat egyéni tanácsadás során beszélik meg. A mentor a család érdekében felkutatja és mozgósítja a helyi támogató szervezeteket, segít a társadalmi kapcsolatok kiépítésében. Fontos feladatunk, hogy a fogvatartott édesanyák szabadulását előkészítsük, a családokat pedig  felkészítsük az anyuka fogadására.  A velük való kapcsolattartást az egyesületünknél dolgozó családmentoraink által valósul meg, akik rendszeres látogatásaik alkalmával a személyes problémák megoldását egyéni tanácsadással segítik.

Célunk, hogy felhívjuk a civil társadalom, a végrehajtó és közigazgatási szervek figyelmét a magyar büntetés végrehajtásban annak a mintegy közel 10.000 női fogvatartottnak és családjának a társadalmat is érintő problémáira. Szeretnénk egy olyan komplex, a gyakorlatban is jól alkalmazható módszertant kidolgozni, amely hosszú távon segíti az édesanyák reintegrációját és enyhíti az család veszteségét, hogy kialakuljon egy olyan módszertani kultúra, amely képes lehet befolyásolni a döntéshozási folyamatokat.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Értesülj Időben!

Tájékozódj azonnal aktuális híreinkről, eseményeinkről, felhívásainkról. Hírlevelünkből minden fontos információról értesítést kapsz!

Feliratkozás előtt tekintse meg Adatvédelmi tájékoztatónkat, a küldés feltétele a benne foglaltak elfogadása!

3 + 14 =