HU074 – Egy jó kezdet – második fázis és HU086 – Egy jó kezdet – második fázis

Előzmény:

“Egy Jó Kezdet” (A Good Start) projekt

Az Európai Bizottság regionális politikával foglalkozó főigazgatósága a Roma Oktatási Alap pályázatát választotta ki és támogatja roma gyermekek kisgyermekkori fejlesztése területen.

A kisgyerekek oktatásának fejlesztését célzó “Egy Jó Kezdet” (A Good Start) projektet négy ország – Magyarország, Macedónia, Románia és Szlovákia – összesen 16 településén valósítjuk meg, 22 hónap alatt, 4000 roma kisgyermek elérésével . A Program szakmai tartalmának kidolgozásában és annak megvalósításában három nemzetközi szervezett vett és vesz részt: a holland székhelyű Lépésről – Lépésre Egyesület (ISSA), a spanyol Fundación Secretariado Gitano (FSG) és a Szlovák Kormányzati Intézet (SGI). A program megvalósításának magyarországi helyszíne Nyíregyháza, illetve a mátészalkai kistérség öt települése (Hodász, Szamosszeg, Szamoskér,Nyirparasznya, Nagyecsed,Kántorjánosi és Nagydobos). Magyarországon a projekt tevékenységek megvalósításában négy partnerszervezet működik közre: a Nyíregyházi Főiskola, A Egyesület, az Egység a Különféleségben Add a kezed közhasznú egyesület és a nemzetközi Lépésről-Lépésre Egyesület helyi partnere a Partners Hungary. Emellett a helyi- és kisebbségi önkormányzatok, óvodák, egyházak és pedagógiai szakszolgálatok támogató együttműködésére alapozva tervezzük a projekt sikeres kivitelezését.

A HU047 „Egy jó kezdet”- Második fázis – 2013. január 1-től működik az Észak –Alföldi Régió Leghátrányosabb helyzetű Kistérség településein: Hodászon, Kántorjánosiban, Nagyecseden, Szamoskéren, Szamosszegen, Nagydoboson, Nyírparasznyán, és Nyíregyházán összesen 8 településen.

A projekt célkitűzései:

  • A minőségi oktatási szolgáltatásokhoz és a korai gyermekkori gondoskodás szolgáltatásaihoz való hozzáférés javítása a hátrányos helyzetű roma gyermekek (0-6 éves korosztály) számára.
  • Roma szülők informálása és tájékoztatása a kora gyermekkori szolgáltatások és az óvodai nevelés jelentőségéről a program keretében ez irányú célzott képzésben részesülő hét mentor alkalmazásával. Ezzel összhangban a projekt végső célja az iskolai sikeresség megalapozása.
  • Tudatosság és elkötelezettség növelése a döntéshozói oldalon a projket tapasztalatait összefoglaló ajánlások és szakmai anyagok publikálása által.
  • Fenntartható partnerségi viszony kialakításnak segítése a projektbe bevont szervezetek, intézmények között

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Értesülj Időben!

Tájékozódj azonnal aktuális híreinkről, eseményeinkről, felhívásainkról. Hírlevelünkből minden fontos információról értesítést kapsz!

Feliratkozás előtt tekintse meg Adatvédelmi tájékoztatónkat, a küldés feltétele a benne foglaltak elfogadása!

8 + 6 =